Blog - Nederlandse Kleurenschool

Kleuren combineren met NCS

KLEURENCOMBINATIES EN HARMONIEËN

Het NCS-systeem biedt veel andere mogelijkheden om te experimenteren met kleurencombinaties en harmonieën.

Doordat NCS in haar kleurnotatie de kenmerken van kleur beschrijft is het eenvoudig om kleuren te kiezen op basis van similariteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat we kleurcombinaties als prettig ervaren als er sprake is van gelijkwaardigheid.

Dit kan in kleur op een aantal manieren, zoals kleuren met de zelfde kleurtoon, zwart aandeel, en verzadiging. 

KLEUREN MET DEZELFDE ZWART AANDEEL EN KLEURTOON
Analoog kan je ook kleurcombinaties maken op basis van het zelfde zwartaandeel en zelfde kleurtoon. 

Maar je kunt ook twee kleuren kiezen met dezelfde hoeveelheid blauw (60% lijkt op blauw) zoals R60B en B40G. 


OVERIGE KLEURSIMILARITEITEN
Er zijn ook  andere kleurovereenkomsten in het NCS-systeem die kunnen worden gedefinieerd om kleurcombinaties te maken, hoewel ze niet gebaseerd zijn op de elementaire kenmerken van het NCS-systeem zijn.  Voorbeelden van deze andere overeenkomsten zijn bijvoorbeeld saturatie, lichtheid en complementaire kleuren. 

KLEUREN MET DEZELFDE VERZADIGING
Er zijn verschillende definities van de visuele kenmerk verzadiging. In het verleden, en vooral onder kunstenaars, betekent verzadiging een kleur die sterk chromatisch is. Vandaag kunnen we echter veel verschillende kleuren met de naam verzadigde kleuren vinden. Hier vindt u twee veel voorkomende definities van verzadiging: 

1. Verzadiging in het algemeen: de chromaticness / colourfulness van een kleurwaarneming beoordeeld in verhouding tot de lichtheid

2. Verzadiging, als begrip dat de relatie uitdrukt tussen chromaticiteit en witheid. Dit laatste noemen we ook wel saturatie.

NCS beschrijft in haar notatie de verzadiging als tweede groep getallen. Kleuren die deze getallen gelijk hebben, zoals S 1030-B40G en S 5030-Y10R hebben eenzelfde verzadiging.

Als witheid en verzadiging worden waargenomen met dezelfde proportionele relatie tot elkaar wanneer zwartheid varieert, spreken we van kleuren met dezelfde saturatie. In de NCS-driehoek worden ze gevonden op een rechte lijn van het zwarte punt S naar een bepaalde plaats op de schaal tussen W en C. De saturatie, die wordt aangeduid met m, wordt uitgedrukt met m = c / (c + w) of m = c / (100-s). 
Een voorbeeld: 4030-Y90R heeft m = 0,5 en 6020-Y90R heeft m = 0,5.

Deze manier van kleurenkiezen leidt tot interessante en onverwachte kleurcombinaties. 

KLEUREN MET DEZELFDE LICHTHEID

Het verschil in lichtheid tussen twee kleuren is waarschijnlijk de belangrijkste factor die bijdraagt aan de visuele ervaring van een patroon of een vorm. Lichtheid laat zien hoe twee kleuren met elkaar contrasteren. Het is ook van vitaal belang voor het ontwerp en de kleurenschema's van buiten- en binnenomgevingen, niet het minst voor slechtziende personen (bijv. Ouderen) die een lichtcontrast tussen verschillende oppervlakken nodig hebben om zich te kunnen oriënteren.

Lichtheid is niet hetzelfde als witheid. Witheid en zwartheid zijn kwaliteitsattributen op dezelfde manier als geelheid, roodheid, blauwheid en groenheid die een kleur karakteriseren. Lichtheid is geen kwaliteit van een unieke kleur, maar kan worden bepaald door deze te vergelijken met een grijsschaal of via instrumentele metingen. Een gele kleur heeft een inherente lichtheid en een blauwe kleur heeft een inherente duisternis.

Aangezien de lichtheid geen elementair attribuut is, wordt deze niet beschreven door de NCS-notatie en ook niet direct aangegeven door de NCS-symbolen. In de NCS Atlas worden de kleuren die hetzelfde zijn in lichtheid aangegeven met lijnen in elke kleurendriehoek. De NCS-lichtheidswaarde wordt aangegeven met een ν in de NCS-atlas tussen W en S aan de linkerkant van de driehoek. Er is ook een schaal voor lichtheid (NCS-lichtheidsmeter) met 18 verschillende stappen, wat een goed hulpmiddel is bij het beoordelen van de lichtheid van verschillende kleuren.

COMPLEMENTAIRE KLEUREN
Complementaire kleuren worden op veel verschillende manieren in literatuur en naslagwerken gedefinieerd. Wanneer het beschreven wordt als nabeeld, zult u ze vinden wanneer er rechte lijnen worden getrokken tussen de paren van waargenomen kleurtonen van complementaire kleurstimuli, ze snijden elkaar allemaal in een punt met de geschatte positie chromaticness = 20, hue = R75B.

Het zijn dus niet precies tegenovergestelde kleuren in de cirkel omdat het punt niet in het midden van de cirkel ligt. Dit komt omdat NCS niet is opgebouwd volgens de complementaire kleurentheorie en kleurmeng-principes.

Meer

Het complete aanbod voor 2019 staat online!

Zoek je verdiepingverbreding en optimalisatie van je kleurkennis om efficiënter te werken en je keuzes beter te kunnen beargumenteren? Ben je benieuwd naar de actuele kleurenleer? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Bij- en nascholingsworkshops 
Voor 2019 hebben we een aantal bij-en nascholingsworkshops die de basis van de kleurenleer behandelen voor het kiezen van kleuren:

Meer

Wat je moet weten als je een Colour Pin of kleurenlezer wilt kopen!

De laatste jaren zijn de kleurenlezers, zoals de NCS Colour Pin en de Color Catch Nano (RAL), erg intrek. Handige kleurenmetertjes die meteen enkele klik de juiste kleur geven van wat je wilt meten. En dat voor een zeer schappelijke prijs van rond de € 100,00. Nog nooit zijn kleurmeters zo goedkoop geweest. 

Het mooie van de kleurenlezers is dat je met een enkele klik de dichtstbijzijnde kleur uit de kleurenwaaier krijgt, die in de bibliotheek is. Met daarbij zelfs de RGB-, de CMYK- en Lab- waarden. Handig voor elke ontwerper. Maar er is wel een addertje onder het gras. En dat heeft met de nauwkeurigheid te maken. Ik zal het je uitleggen. 

Meer

Waarom de kleuren zoals 5050-B90G en 2090-Y90R niet bestaan.

Onlangs las ik een boek waar de NCS code werd uitgelegd. Op twee verschillende pagina’s werd de NCS code uitgelegd. Op de ene pagina was het  2090-Y90R en de andere S 5050-B90G. Ik zal je uitleggen waarom deze kleuren niet kunnen bestaan.

Tijdens mijn workshops zeg ik soms wel dat kleur wiskunde is. Hier even een voorbeeldje van.

Meer

Waarom NCS kleuren zoals 0020-Y30R of 0050-B30G niet bestaan

Je komt het veel tegen op het internet. Veel websites bieden de NCS kleuren als RGB plaatje aan zodat je een beeld bij de kleur kan krijgen. In de grote ijver van de verfaanbieders en andere kleuraanbieders wordt er maar wat gedaan. Zo zie je veelvuldig NCS kleuren die beginnen met 00 en dan de rest van de code.

Meer

Het nieuwe boek Kleurvormgeving is uit!

Het boek Kleurvormgeving is nu te koop!

Met dit boek leert de student om zowel eenvoudige als complexe kleuradviezen op te stellen en te onderbouwen.

Meer

Even iets persoonlijks!

Zelf werk ik al meer al bijna 25 jaar als kleurexpert. Ik ben opgegroeid in een gezin waar het thema kleur centraal stond. Je begrijpt dat ik dan soms wat anders naar zaken kijk dan de meeste mensen, en ik kijk soms ook wat filosofisch naar bepaalde ontwikkelingen.

Meer

Alles kan

Alles kan. Heb je die uitspraak wel eens gehoord? Daarmee wordt dan bedoeld dat je alle kleuren kunt combineren. In “5 misverstanden over kleur” heb je daarover al kunnen lezen. 

Natuurlijk kun je alle kleuren combineren. De vraag is alleen of het mooi is…

Meer

Hoe maak je een kleurharmonie?

Bij het combineren van kleuren heb je enorm veel mogelijkheden. De mens kan gemiddeld zo’n 10 miljoen kleuren waarnemen. Dus reken maar eens uit hoeveel kleurcombinaties je kunt maken.

Op internet vind je veel informatie over het maken van een kleurharmonie.

Meer

Ik kan op gevoel kleuradvies geven. Jij ook?

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen: “Ik kan wel een kleuradvies geven, maar hoe moet ik mijn advies beargumenteren?” 

Een bekende vraag?  Uit onderzoek blijkt dat 80% van de kleurgevers het moeilijk vinden om hun kleuradvies te beargumenteren.

Meer
>