Begin dit jaar werd ik gevraagd door een bevriend echtpaar te helpen bij het klussen in hun nieuwe huis. Er moest veel geschilderd worden en de vraag was of ik wat wilde coördineren. Daarnaast moest er nog een kleur voor de woonkamer worden uitgezocht, naast de gebruikelijke RAL 9010.

Tijdens het klussen kwam een dame langs die werkt voor een klusbedrijf die woning een metamorfose geeft. De dame heeft zoals ze zelf zegt “een goed gevoel voor kleur”. Graag wilde ze de nieuwe bewoonsters helpen om een nieuwe kleur te kiezen en dus kwam ze met een stalenkaartje van een bekend Engels verfmerk: “Deze kleur doen het altijd goed”, wijzend op een klein groene kleurvierkantje.

Er zijn zeer velen met een goed gevoel voor kleur. Maar een goed gevoel van kleur hebben, maakt je nog niet een kleurexpert of kleuradviseur.

De kleurkundige/kleuradviseur is in staat om professioneel kleur waar te nemen, te beoordelen en professioneel over kleur te communiceren, om uw klanten van deskundigonderbouwd advies te voorzien waarop de juiste beslissingen genomen kunnen worden. De kleurkundige/kleuradviseur faciliteert zijn klanten met kennis en deskundig onderbouwd advies.

Hiervoor is een brede en diepgaande kennis van kleurenleer en toegepaste kleurpsychologie nodig. Daarnaast zul je je vaardigheden van kleurwaarnemen, communiceren en combineren goed hebben moeten ontwikkeld. Ook zul je niet alleen je eigen voorkeuren aan de kant moeten kunnen zetten, maar ook weten hoe de invloed van de verschillende factoren zijn op kleur en hoe deze in de specifieke situatie zich manifesteren.

Kleuren kies je voor een ander. Een kleurexpert weet hoe kleuren op mensen werken en hoe hiermee om te gaan in het ontwerp.

Een ander vakgebied voor de kleurexpert is het beoordelen en formuleren van kleur, al dan niet met geavanceerde kleurmeters.

#image_title

Ook voor dit vakgebied is grondige kennis over kleur en kleurenleer en pigmenten niet een overbodige luxe.

De Nederlandse Kleuren school leidt met haat opleidingstrajecten, zoals de opleiding Kleurvormgeving en de opleiding Kleurbeoordelen tot professionele kleurexperts.

author avatar
Mark Kotterink Directie/kleurexpert

Kleurenworkshops

Workshop Toegepaste Kleurpsychologie
Workshop Toegepaste kleurkunde in gezondheidszorg
Cursus Toegepaste Kleurtechniek
RAL Kleurtraining, efficiënt werken met RAL

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!

Geoptimaliseerd door Optimole