fbpx

Ontdek hoe jij je kleuradviezen
professioneel en objectief kunt beargumenteren en presenteren.

Volg de Opleiding kleurkunde/kleuradvies

Data najaar 2024:

2 september, 9 september, 23 september, 14 oktober, 4 november, 18 november, 2 december, 26 december.

Waarom de Opleiding kleurkunde/kleuradvies?


Ben jij een kleur- en ontwerpprofessional?

Geef je kleuradvies op basis van verouderde kleurtheorieën of gebruik je soms giswerk? Heb je geleerd je intuïtie te gebruiken, maar twijfel je nog steeds of je kleur- en ontwerpkeuzes wel geschikt zijn voor je klant? Kun je je kleurkeuzes niet goed onderbouwen?

Wil je je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen vergroten door keuzes te maken die zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis van kleurenleer? Vind je het welzijn en het gewenste gedrag van je cliënten belangrijk?

Tijdens de opleiding Kleurkunde/kleuradvies leggen we de basis voor het bewust kiezen en beargumenteren van kleuren, met welzijn en doelgerichtheid als focus. Deze opleiding is gespecialiseerd in toegepaste kleur- en designpsychologie.

Er is een hele wereld aan kleurenkennis beschikbaar, dus waarom zou het bij Johannes Itten en het kleurenwiel blijven? Als je kleurtraining bij het kleurenwiel is gestopt en je je bestaande kennis wilt uitbreiden om een voorsprong te krijgen in je vakgebied, dan is dit de opleiding Kleurkunde/kleuradvies je eerste stap naar nieuwe toegepaste kennis.

De opleiding Kleuradvies gaat verder waar traditionele kleurtraining stopt. Het is de enige basisopleiding kleurenleer die je laat zien hoe je kleur- en ontwerppsychologie kunt integreren in je ontwerpen waar het welzijn en functie centraal staat.

Actuele toegepaste wetenschappelijke kleurkennis

In onze opleidingen hebben wij de meest recente actuele wetenschappelijke kleurkennis verwerkt. De laatste decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kleur en toepassing van kleur. De Nederlandse Kleur School staat niet stil bij Itten, maar na deze kleuronderzoekers is het onderzoek doorgedaan. De Nederlandse Kleurenschool is aangesloten bij diverse wetenschappelijke organisaties zoals het AIC en ISCC en verwerkt nieuwe actuele kennis en tools in de opleidingen. Lees meer in de Blog "Itten passé". 

ONTWIKKEL VAARDIGHEDEN OM EFFICIËNTER TE WERKEN MET KLEUR

Door onze oefeningen tijdens je studie ontwikkel je de benodigde vaardigheden om met kleur te werken. Als je deze vaardigheden dóórontwikkelt, werk je veel efficiënter je kleuradviesplan uit.

ONDERSCHEID JE MET UP TO DATE VAKKENNIS OVER KLEUR

Het thema kleur is onderbelicht op scholen en onderwijsinstellingen. Vaak is daar achterhaalde en verouderde kennis. De Nederlandse Kleurenschool biedt je actuele wetenschappelijk onderbouwde kennis aan. Onze docenten zijn allen doorgewinterde kleurspecialisten.

GEACCREDITEERD DOOR DE BEROEPSORGANISATIE VAN KLEURDESKUNDIGEN  

Wij leiden op voor het Branchediploma Kleurkunde en Kleuradvies. Met dit diploma kun je je registreren in het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie.

Wat kan je verwachten

6 leerblokken die je maken tot een echte kleurkundige/kleuradviseur!

 1. 1
  Algemene kleurenleer Je ontdekt hoe kleur is verweven in onze natuur en  maatschappij. Je leert de elementaire  basisbegrippen over kleur. Studiebelasting: ca 24 uur
 2. 2
  Kleursystematiek en waarneming Systematisch leren werken met kleur staat in dit blok centraal. Welke kleursystemen en -collecties zijn er, en hoe kan je ze toepassen? Studiebelasting: ca 24 uur
 3. 3
  Kleurpsychologie Hoe nemen we kleur waar? Wat is kleurharmonie en hoe beïnvloedt kleur ons? Dat zijn enkele van de thema's in dit leerblok. Studiebelasting: ca 10-12 uur
 4. 4
  Stijlen en trends Moet je kiezen voor kleurtrends of juist niet? In dit leerblok wordt ingegaan op de verschillende stijlen en hoe trends tot stand komen. Studiebelasting: ca 2 uur
 5. 5
  Kleurbeheer en kleurbeoordelen  Hoe beoordeel je kleuren? Kloppen de kleuren wel die je hebt voorgeschreven? In dit leerblok leer je hoe je kleur kunt beoordelen en hoe je omgaat met kleuren van de computer en printer. Studiebelasting: ca 3 uur
 6. 6
  Het kleuradvies Hoe maak en presenteer je een beargumenteerd kleurplan? In dit leerblok leer je om met alle voorgaande kennis een beargumenteerd kleurplan te maken en te presenteren. Studiebelasting: ca 24 uur

Wat onze studenten zeggen

profile-pic
Jolanda van de Langemeen

Ik ben anders gaan kijken

Ik heb de opleiding Kleuradvies/kleurkunde gedaan. Ik wilde een opleiding/workshop volgen alleen maar over "Kleuren", om meer beleving en gevoel te krijgen wat kleuren met je doen en als je het moet toepassen in ruimtes voor andere mensen. Gedurende de opleiding ben ik anders gaan kijken naar alles wat met kleur te maken heeft dan voorheen. Vooral het werken met de kleurencirkel heeft mij enorm geholpen met de beleving van de kleuren. Een hele mooie tool!

profile-pic
Hettie de Wit

Meer kennis en inzicht gekregen

Ik heb de opleiding Kleurkunde/Kleuradvies advies gedaan en heb meer kennis en beter inzicht van kleur gekregen. De kennis en vaardigheden zijn erg toepasbaar wanneer kleuren niet kloppen. Eerst wist ik niet precies waar het aan lag. Nu wel.

profile-pic
Clody Derksen

De opleiding vond ik goed te doen omdat het zo leuk is

Ik heb de opleiding Kleurkunde Kleuradvies gedaan. Ik heb al langere tijd interesse in kleur en effect van kleur en toepassing van kleur.

De opleiding heeft mij meer inzicht in kleuropbouw gekregen en een breder zicht op de mogelijkheden van kleurtoepassing. Voor mijn werk heb ik de kennis (nog) niet expliciet toegepast.

Het meeste heb ik gehad aan de kennis over opbouw van kleuren. Je doet verrassende ontdekkingen. De oefeningen zijn goed en je krijgt ook meer inzicht door plezierige discussies met medecursisten. De opleiding vond ik goed te doen omdat het zo leuk is. Je moet wel echt tijd reserveren voor het maken van de vele opdrachten.

profile-pic
Barbara Heijnen

Ik dacht al veel over kleur te weten

Ik heb de opleiding Kleurkunde/kleuradvies gedaan. Ik dacht al veel over kleur te weten en was het een beetje moe mij steeds maar weer te moeten bewijzen hierin om gehoord te worden. Ik wilde graag een diploma hebben dat meer duidelijkheid zou kunnen geven en was verrast een opleiding te vinden die hierin zou kunnen voorzien. Ik zou in mijn werk graag meer bezig zijn met het uitzoeken van kleuren etc. De opleiding heeft mij in eerste instantie meer zelfvertrouwen gegeven. Daarbij heb ik mijn computer en zijn mogelijkheden beter leren kennen. In mijn huidige baan is er nog niet veel verandering, wellicht betreft mijn volgende baan wel, of in de opstart van mijn eigen bedrijf.

Opleiding

Kleurkunde/Kleuradvies 

Klassikaal

 998,25

inclusief BTW

 • 7 Docentcontactmomenten 
 • Lesmoment op maandagmiddag
 • Exclusief toegang tot de ELO tot 3 maanden na afronding.
 • Netwerken en samen leren
 • Uitgebreide begeleiding
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • Gratis het E-book Kleurharmonie
 • Inclusief Lesmateriaal, lesboek en werkboek Kleuradvies
 • Inclusief portfolio examen 
 • 15% Korting voucher voor NCS waaiers

Online 

€ 369,=

inclusief BTW

 • Toegang tot de Elektronische Leeomgeving 
 • Studeren in je eigen tempo
 • Twee docentcontactmomenten via teams
 • Afsluiten met mondeling examen voor diploma 
 • Gratis het E-book Kleurharmonie
 • Certificaat van deelname bij 80% van opdrachten
 • Mogelijkheid om examen te doen voor diploma kleuradvies
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • 15% Korting voucher voor NCS waaiers

Data Opleiding Klassikaal 2024

Start najaar 2024:   2 september, 9 september, 23 september, 14 oktober, 4 november, 18 november, 2 december, 26 december.


Latest Articles