Een veelgestelde vraag is: “Welke  Delta E-tolerantienormen moet ik hanteren (het kleurverschil tussen de ene meting en de andere)?” Het antwoord? Dat hangt af van verschillende factoren. Kleurafstemming is een belangrijke maatstaf voor kwaliteit, maar het niveau van uniformiteit kan variëren afhankelijk van kleur, product, toepassing of zakelijke behoefte. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het bepalen van uw eigen Delta E-tolerantienormen:

1. Kwaliteitseisen van uw klanten

Het is essentieel om de verwachtingen van uw klanten met betrekking tot kleurconsistentie te begrijpen en uw normen hierop af te stemmen. Wat voor de ene klant acceptabel is, kan voor een andere niet voldoen.

2. Visuele beoordeling

Zorg ervoor dat uw Delta E-toleranties overeenkomen met wat visueel acceptabel is. In sommige gevallen kan een klein numeriek verschil in Delta E niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog, terwijl grotere verschillen wel zichtbaar kunnen zijn.

3. Delta E-berekeningsformule

Het kiezen van de juiste Delta E-formule is cruciaal voor nauwkeurige kleurmetingen. Wij raden aan om gebruik te maken van CIEDE2000 of CMC, die over het algemeen nauwkeuriger zijn dan oudere methoden.

4. Kleurvariatie

Eén uniforme norm past niet voor alle kleuren. Witte en pastelkleuren kunnen bijvoorbeeld anders worden waargenomen dan diepe en verzadigde kleuren. Pas uw tolerantienormen aan op basis van de specifieke kleurnuances.

5. Concurrentieanalyse

Analyseer de kleurnauwkeurigheid van concurrerende producten om ervoor te zorgen dat uw producten op zijn minst gelijkwaardig zijn. Dit kan helpen om concurrerend te blijven in de markt.

6. Beschikbare middelen en tijd

Strikte Delta E-tolerantienormen kunnen tijd en middelen vereisen om consistent te handhaven. Overweeg of uw team de capaciteit heeft om aan deze normen te voldoen zonder de productiedoorvoer te vertragen.

7. Kosten-batenverhouding

Verbeterde kleurafstemming kan extra kosten met zich meebrengen, maar kan op de lange termijn geld besparen door het aantal herproducties te verminderen. Investeren in de juiste tools kan leiden tot meer first-shot-matches en verhoogde efficiëntie.

Conclusie

Het bepalen van de juiste Delta E-tolerantienormen vereist een zorgvuldige afweging van diverse factoren, van klantverwachtingen tot technische en financiële overwegingen. Door een weloverwogen aanpak te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw producten voldoen aan hoge kwaliteitsnormen en tegelijkertijd efficiënt en kosteneffectief blijven.

Kleurenwokshops

De rol van staafjes en kegeltjes bij Kleurperceptie
Richtlijnen voor toepassing van Delta E-Tolerantienormen – kleurverschilnormen
Belang van gedegen kleurkennis
Lichtheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!