fbpx

Ontdek hoe jij je beter 
en objectief kleurverschillen kunt beoordelen en beargumenteren.

Volg de Opleiding kleurkunde - Kleurbeoordelen

Waarom de opleiding kleurbeoordelen


Ik ga nu systematischer te werk

Ik heb de opleiding kleuradvies gedaan omdat ik een basis interesse heb en ik wilde meer basiskennis verwerven. Ik ga nu systematischer te werk met een kleursysteem. Zoek naar harmonie en spanning (contrasten) en luister en vertaal de wens van de 'opdrachtgever' makkelijker. Het meest waardevolle vind ik de bijeenkomsten waar het huiswerk besproken wordt en dat daar onderling ervaringen uitgewisseld worden. Zeker de investering in tijd en geld waard. Ik vond de opdrachten prima te doen. Het is een prettige 'afleiding' naast mijn veelal bureau-denk-werk.

De docent heeft zeer veel kennis en ervaring. Hij is benaderbaar en draagt kennis graag over.

profile-pic
Bart Jonker

Actuele toegepaste wetenschappelijke kleurkennis

In onze opleidingen hebben wij de meest recente actuele wetenschappelijke kleurkennis verwerkt. De laatste decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kleur en toepassing van kleur. De Nederlandse Kleur School staat niet stil bij Itten, maar na deze kleuronderzoekers is het onderzoek doorgedaan. De Nederlandse Kleurenschool is aangesloten bij diverse wetenschappelijke organisaties zoals het AIC en ISCC en verwerkt nieuwe actuele kennis en tools in de opleidingen. Lees meer in de Blog "Itten passé". 

ONTWIKKEL VAARDIGHEDEN OM EFFICIËNTER TE WERKEN MET KLEUR

Door onze oefeningen tijdens je studie ontwikkel je de benodigde vaardigheden om met kleur te werken. Als je deze vaardigheden dóórontwikkelt, werk je veel efficiënter je kleuradviesplan uit.

ONDERSCHEID JE MET UP TO DATE VAKKENNIS OVER KLEUR

Het thema kleur is onderbelicht op scholen en onderwijsinstellingen. Vaak is daar achterhaalde en verouderde kennis. De Nederlandse Kleurenschool biedt je actuele wetenschappelijk onderbouwde kennis aan. Onze docenten zijn allen doorgewinterde kleurspecialisten.

GEACCREDITEERD DOOR DE BEROEPSORGANISATIE VAN KLEURDESKUNDIGEN  

Wij leiden op voor het Branchediploma Kleurkunde en Kleuradvies. Met dit diploma kun je je registreren in het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie.

Wat kan je verwachten

5 leerblokken die je maken tot een echte kleur kwaliteitsspecialist!

 1. 1
  Algemene kleurenleer Je ontdekt hoe kleur is verweven in onze natuur en  maatschappij. Je leert de elementaire  basisbegrippen over kleur. Studiebelasting: ca 24 uur
 2. 2
  Kleursystematiek en waarneming Systematisch leren werken met kleur staat in dit blok centraal. Welke kleursystemen en -collecties zijn er, en hoe kan je ze toepassen? Studiebelasting: ca 24 uur
 3. 3
  Kleurpsychologie Hoe nemen we kleur waar? Wat is kleurharmonie en hoe beïnvloedt kleur ons? Dat zijn enkele van de thema's in dit leerblok. Studiebelasting: ca 10-12 uur
 4. 4
  Kleurbeheer In dit leerblok leer je hoe je kleur kunt beoordelen en hoe je omgaat met kleuren van de computer en printer. Studiebelasting: ca 6 uur
 5. 5
  Kleurmeting en kleurbeoordelen  Hoe beoordeel je kleuren? Wat is nodig voor visuele kleurbeoordeling. Hoe goed ik kan ik kleuren waarnemen? Hoe werkt een kleuren meter? welke kleurmeter heb ik nodig? Hoe stel ik toleranties vast? Hoe groot mag een kleurverschil zijn. Hoe voorkom ik klachten van mijn klanten? Studiebelasting: ca 10-12 uur

Wat onze studenten zeggen

profile-pic

Door meer kennis beter advies

Doordat in nu meer kennis heb van de technische kant van kleur kom ik tot een beter advies.

Het thema onderlinge werking van kleuren was voor mij erg waardevol.

Elke opleiding die kennis aan je leven toevoegt is de investering waard!

Jennie Lodders , info@jlodders.nl
profile-pic

Stilstaan bij wat je nu echt ziet

De methodieken en het oprecht leren kijken naar een kleur vind ik erg waardevol. Dus stilstaan bij wat je nu echt ziet. En de wetmatigheden vind ik zeer waardevol. Wat werkt wel en wat werkt niet en met daarbij vooral de waarom. Maar er wordt ook voldoende aandacht besteed aan de betekenissen van kleur, de toepassing van kleur, en alle aspecten die invloed hebben op kleur. Én het zelf 'spelen' met en mengen van verschillende soorten verf!

Ik heb de docent (Mark) als zeer prettig ervaren. Een man met veel kennis over kleur en het NCS kleursysteem. Omdat het bij kleur ook om beleving en deels eigen interpretatie gaat, neemt hij alle opmerkingen en feedback van de studenten serieus en gaat ook graag de discussie aan. Verder vind ik het tof dat hij je af en toe ook voor een uitdaging stelt.

Rutger Dragstra
profile-pic

Bewuster met kleur bezig

Ik ben veel bewuster met kleur bezig. Het is nu nòg leuker om met kleur bezig te zijn. Door de nieuwe kennis en theorie kijk ik met een heel ander oog naar kleuren en combinaties en sta ik langer stil bij combinaties van anderen. Op de meest onverwachte plekken zie je ineens de mooiste combinaties voorbij komen.

Rutger Dragstra
profile-pic

Deze opleiding geeft meer diepgang en verbreding

De opleiding Kleurkunde/Kleuradvies is de enige volwaardige en onafhankelijke basisopleiding Kleur in Nederland en geeft elke kleurdeskundige meer diepgang en verbreding om het eigen werk beter te doen.

Esther Wessels , Color Lab DSM
profile-pic

Het is leuk en leerzaam!

Een leuke en leerzame opleiding en een onbelicht onderwerp waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Ik heb veel over kleuren geleerd.

Rutger , GRafisch ontwerper
profile-pic

Ik dacht al veel over kleur te weten

Ik heb de opleiding Kleurkunde/kleuradvies gedaan. Ik dacht al veel over kleur te weten en was het een beetje moe mij steeds maar weer te moeten bewijzen hierin om gehoord te worden. Ik wilde graag een diploma hebben dat meer duidelijkheid zou kunnen geven en was verrast een opleiding te vinden die hierin zou kunnen voorzien. Ik zou in mijn werk graag meer bezig zijn met het uitzoeken van kleuren etc. De opleiding heeft mij in eerste instantie meer zelfvertrouwen gegeven. Daarbij heb ik mijn computer en zijn mogelijkheden beter leren kennen. In mijn huidige baan is er nog niet veel verandering, wellicht betreft mijn volgende baan wel, of in de opstart van mijn eigen bedrijf.

Barbara Heijnen
profile-pic

Ik ga nu systematischer te werk

Ik heb de opleiding kleuradvies gedaan omdat ik een basis interesse heb en ik wilde meer basiskennis verwerven. Ik ga nu systematischer te werk met een kleursysteem. Zoek naar harmonie en spanning (contrasten) en luister en vertaal de wens van de 'opdrachtgever' makkelijker. Het meest waardevolle vind ik de bijeenkomsten waar het huiswerk besproken wordt en dat daar onderling ervaringen uitgewisseld worden. Zeker de investering in tijd en geld waard. Ik vond de opdrachten prima te doen. Het is een prettige 'afleiding' naast mijn veelal bureau-denk-werk.

De docent heeft zeer veel kennis en ervaring. Hij is benaderbaar en draagt kennis graag over.

Bart Jonker
profile-pic

Ik sta meer stil bij de kleuren die ik gebruik en wat de reden hiervan is.

Ik ben interieurontwerpster en merk altijd dat ik veel te maken heb met kleur. Vaak wordt er een kleur toegepast zonder dat er goed over nagedacht wordt of dat het al de huisstijl is van een bepaald bedrijf/stichting. Om beter te kunnen ontwerpen, wilde ik graag meer leren over kleur.

Ik ontwerp nog zoals ik altijd al deed, alleen sta ik nu meer stil bij de kleuren die ik gebruik en wat de reden hiervan is.

Workshops en opleidingen volgen zijn altijd goed vindt ik, bijleren en dingen uitzoeken. Wel vond de investering aan de hoge kant, vooral om het privé te volgen. De studiebelasting was prima te doen. De docent heeft veel kennis van het vak, veel van te leren.

Rianka Nijboer , interieurontwerpster
profile-pic

Als professionalisering is het de investering waard.

Voor mij zijn de oefeningen met de kleurencirkels, de feedback van anderen en de studieoefeningen het meest waardevol gebleken.

Als professionalisering van het werk als kleuradviseur vind ik het de investering waard omdat het een gecertificeerde opleiding betreft.

De studiebelasting was voor mij wel te zwaar. Ik heb de kwaliteit van de docent als goed ervaren!

Marijke Troost
profile-pic

Incompany docententraining Kleurvormgeving

Ik heb de Incompany docententraining Kleurvormgeving op het HMC gevolgd. Ik kijk nu bewuster naar kleur en merk ook veel neer kleurnuances op in de omgeving.

Voor mij was de bespreking van de theorie en de gesprekken die gevoerd zijn erg waardevol

De training koste wel erg veel tijd en energie en voor mijn gevoel heb ik dat er niet volledig uitgehaald. Het huiswerk was toch wel veel, ook omdat mijn thuissituatie het niet toe liet om er thuis veel aan te werken.

Er is veel kennis in huis bij beide docenten maar de lessen we kwamen niet altijd aan alle onderwerpen toe. Ik had zelf graag ook eerder aan het pvb gestart om dit vaker te kunnen overleggen.

Willemen
profile-pic

De onderlinge communicatie is verbeterd!

Na de incompany training Kleurkunde heb ik gemerkt dat onze mensen nu meer dezelfde kleurtaal spreken en dat de onderlinge communicatie is verbeterd.

Esther Wessels , Chef Kleurenlab DSM
profile-pic

De kleuropleiding heeft de verdieping gebracht die ik zocht!

Ook voor de toekomst is kleur en de verandering van kleur essentieel. Bij de Nederlandse Kleurenschool heb ik geleerd anders naar kleur te kijken en met kleur om te gaan. Het heeft me de verdieping gebracht die ik zocht.

Barbara Loves (Focus at home)

Opleiding

kleurbeoordelen

Klassikaal

 698,25

inclusief BTW

 • 5 Docentcontactmomenten 
 • Lesmoment op dinsdag
 • Exclusief toegang tot de ELO tot 3 maanden na afronding.
 • Netwerken en samen leren
 • Uitgebreide begeleiding
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • Inclusief Lesmateriaal, lesboek en werkboek
 • Inclusief portfolio examen 
 • 15% Korting voucher voor NCS waaiers

Online 

€ 469,=

inclusief BTW

 • Toegang tot de Elektronische Leeomgeving 
 • Studeren in je eigen tempo
 • Twee docentcontactmomenten via teams
 • Afsluiten met examen voor diploma 
 • Certificaat van deelname bij 80% van opdrachten
 • Mogelijkheid om examen te doen voor diploma kleuradvies
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • 15% Korting voucher voor NCS waaiers

Data Opleiding Klassikaal 2023

neem contact met ons op


Latest Articles