fbpx

Wordt een echte kleurvormgever!

De kleurvormgever is in staat een functionele omgeving of functioneel product te
creëren middels een kleur- en materiaaladvies, aansluitend op het welbevinden van de
gebruiker. De kleurvormgever heeft vaak te maken met kleine projecten voor ontwerp
in woninginrichting en kleine kantoren of winkels, productontwerp, tuinontwerp etc,
waarin hij een rol speelt vanaf het eerste contact met de klant tot de oplevering van de
opdracht

Kleurvormgever

De Kleurvormgever heeft brede en diepgaande kennis met betrekking tot het geven van specifieke kleuradviezen (voor o.a. het interieur, styling, kleding, decors, ruimte). Hij/zij voert
hiervoor een basis inventarisatie uit, is in staat een prijsopgave te geven, kan op basis van de opdrachtverstrekking een totaal inventarisatie opstellen, maakt een compleet kleurplan op basis van kleurwerkelijkheid en kleurwerking, kan het planmotiveren en toelichten in een vakdeskundige presentatie.


De kleurvormgever is een breed opgeleide kleurprofessional die als zelfstandige kan werken, maar die ook bij een architectenkantoor of interieurwinkel kan werken.

Waarom de Opleiding kleurvormgeving?

Incompany docententraining Kleurvormgeving

Ik heb de Incompany docententraining Kleurvormgeving op het HMC gevolgd. Ik kijk nu bewuster naar kleur en merk ook veel neer kleurnuances op in de omgeving.

Voor mij was de bespreking van de theorie en de gesprekken die gevoerd zijn erg waardevol

De training koste wel erg veel tijd en energie en voor mijn gevoel heb ik dat er niet volledig uitgehaald. Het huiswerk was toch wel veel, ook omdat mijn thuissituatie het niet toe liet om er thuis veel aan te werken.

Er is veel kennis in huis bij beide docenten maar de lessen we kwamen niet altijd aan alle onderwerpen toe. Ik had zelf graag ook eerder aan het pvb gestart om dit vaker te kunnen overleggen.

profile-pic
Willemen
ONTWIKKEL VAARDIGHEDEN OM EFFICIËNTER TE WERKEN MET KLEUR

Door onze oefeningen tijdens je studie ontwikkel je de benodigde vaardigheden om met kleur te werken. Als je deze vaardigheden dóórontwikkelt, werk je veel efficiënter je kleuradviesplan uit.

ONDERSCHEID JE MET UP TO DATE VAKKENNIS OVER KLEUR

Het thema kleur is onderbelicht op scholen en onderwijsinstellingen. Vaak is daar achterhaalde en verouderde kennis. De Nederlandse Kleurenschool biedt je actuele wetenschappelijk onderbouwde kennis aan. Onze docenten zijn allen doorgewinterde kleurspecialisten.

GEACCREDITEERD DOOR DE BEROEPSORGANISATIE VAN KLEURDESKUNDIGEN  

Wij leiden op voor het Branchediploma Kleurkunde en Kleuradvies. Met dit diploma kun je je registreren in het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie.

Wat kan je verwachten

6 leerblokken die je maken tot een echte kleurkundige/kleuradviseur!

 1. 1
  Algemene kleurenleer Je ontdekt hoe kleur is verweven in onze natuur en  maatschappij. Je leert de elementaire  basisbegrippen over kleur. Studiebelasting: ca 12 uur
 2. 2
  Kleursystematiek en waarneming Systematisch leren werken met kleur staat in dit blok centraal. Welke kleursystemen en -collecties zijn er, en hoe kan je ze toepassen? Studiebelasting: ca 12 uur
 3. 3
  Verdieping Kleurenleer Gaat verder en dieper in op kleursystemen, kleurcollecties, waarnemen van kleur en kleurmengen. Hoe kleursystemen
  en collecties en ingezet kunnen worden om een kwalitatief kleurontwerp te maken. Studiebelasting: ca 12 uur
 4. 4
  Waarnemingsleer en kleur Gaat dieper in over de invloed van kleur, kleurpsychologie, kleurwerking en contrasten. Zintuigenleer, 12 contrasten, , het kwantificeren van kwalitatieve kenmerken van kleur.  Studiebelasting: ca 16 uur
 5. 5
  Kleurtrendanalyse Gaat in op de de totstandkoming van kleurentrends. Studiebelasting: ca 4 uur
 6. 6
  Kleurvormgeving  Gaat in op kleur en vormgeving voor specifieke producten, zoals kleding (kleur en stijling), image, productdesign en styling. Studiebelasting: ca 8 uur 
 7. 7
  Kleur en materiaal Gaat in op materialen en middelen voor uitvoeren van een
  kleurvormgevingsplan. Daarnaast gaan we in op verwerkingstechnieken,
  specialistische kennis van verfassortimenten,
  verfmerken en materialen. Studiebelasting: ca 12 uur
 8. 8
  Het kleurplan Gaat in op het maken en van een kleurplan. Technieken, specialistische software, materialen en methoden voor het maken
  van kleurontwerpen en idee-impressies worden behandeld en
  de consequenties van gemaakte keuzes op een begroting. Studiebelasting: ca 24 uur
 9. 9
  Communicatie Gaat in op het communiceren en presenteren,
  omgaan met feedback, overtuigingstechnieken en methoden. Studiebelasting: ca 8 uur

STAP-Budget


Het stap-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van 1000€ per persoon, die werknemers of ZZP’ers kunnen inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling. STAP staat voor STimulans Arbeidsmarkt Positie en dit doe je als ZZP’er door te investeren in jezelf en daarmee direct in je eigen onderneming.

Op dit moment hebben we contact met onze 2 gelieerde brancheorganisaties om voor onze workshops en opleidingen voor het STAP budget in aanmerking te komen.


 • Overheid betaald
 • Een leven lang leren
 • Jaarlijks budget

Wat onze studenten zeggen

profile-pic

Incompany docententraining Kleurvormgeving

Ik heb de Incompany docententraining Kleurvormgeving op het HMC gevolgd. Ik kijk nu bewuster naar kleur en merk ook veel neer kleurnuances op in de omgeving.

Voor mij was de bespreking van de theorie en de gesprekken die gevoerd zijn erg waardevol

De training koste wel erg veel tijd en energie en voor mijn gevoel heb ik dat er niet volledig uitgehaald. Het huiswerk was toch wel veel, ook omdat mijn thuissituatie het niet toe liet om er thuis veel aan te werken.

Er is veel kennis in huis bij beide docenten maar de lessen we kwamen niet altijd aan alle onderwerpen toe. Ik had zelf graag ook eerder aan het pvb gestart om dit vaker te kunnen overleggen.

Willemen
profile-pic

Stilstaan bij wat je nu echt ziet

De methodieken en het oprecht leren kijken naar een kleur vind ik erg waardevol. Dus stilstaan bij wat je nu echt ziet. En de wetmatigheden vind ik zeer waardevol. Wat werkt wel en wat werkt niet en met daarbij vooral de waarom. Maar er wordt ook voldoende aandacht besteed aan de betekenissen van kleur, de toepassing van kleur, en alle aspecten die invloed hebben op kleur. Én het zelf 'spelen' met en mengen van verschillende soorten verf!

Ik heb de docent (Mark) als zeer prettig ervaren. Een man met veel kennis over kleur en het NCS kleursysteem. Omdat het bij kleur ook om beleving en deels eigen interpretatie gaat, neemt hij alle opmerkingen en feedback van de studenten serieus en gaat ook graag de discussie aan. Verder vind ik het tof dat hij je af en toe ook voor een uitdaging stelt.

Rutger Dragstra
profile-pic

De onderlinge communicatie is verbeterd!

Na de incompany training Kleurkunde heb ik gemerkt dat onze mensen nu meer dezelfde kleurtaal spreken en dat de onderlinge communicatie is verbeterd.

Esther Wessels , Chef Kleurenlab DSM
profile-pic

Als professionalisering is het de investering waard.

Voor mij zijn de oefeningen met de kleurencirkels, de feedback van anderen en de studieoefeningen het meest waardevol gebleken.

Als professionalisering van het werk als kleuradviseur vind ik het de investering waard omdat het een gecertificeerde opleiding betreft.

De studiebelasting was voor mij wel te zwaar. Ik heb de kwaliteit van de docent als goed ervaren!

Marijke Troost
profile-pic

Bewuster met kleur bezig

Ik ben veel bewuster met kleur bezig. Het is nu nòg leuker om met kleur bezig te zijn. Door de nieuwe kennis en theorie kijk ik met een heel ander oog naar kleuren en combinaties en sta ik langer stil bij combinaties van anderen. Op de meest onverwachte plekken zie je ineens de mooiste combinaties voorbij komen.

Rutger Dragstra
profile-pic

Door meer kennis beter advies

Doordat in nu meer kennis heb van de technische kant van kleur kom ik tot een beter advies.

Het thema onderlinge werking van kleuren was voor mij erg waardevol.

Elke opleiding die kennis aan je leven toevoegt is de investering waard!

Jennie Lodders , info@jlodders.nl
profile-pic

Deze opleiding geeft meer diepgang en verbreding

De opleiding Kleurkunde/Kleuradvies is de enige volwaardige en onafhankelijke basisopleiding Kleur in Nederland en geeft elke kleurdeskundige meer diepgang en verbreding om het eigen werk beter te doen.

Esther Wessels , Color Lab DSM
profile-pic

Ik dacht al veel over kleur te weten

Ik heb de opleiding Kleurkunde/kleuradvies gedaan. Ik dacht al veel over kleur te weten en was het een beetje moe mij steeds maar weer te moeten bewijzen hierin om gehoord te worden. Ik wilde graag een diploma hebben dat meer duidelijkheid zou kunnen geven en was verrast een opleiding te vinden die hierin zou kunnen voorzien. Ik zou in mijn werk graag meer bezig zijn met het uitzoeken van kleuren etc. De opleiding heeft mij in eerste instantie meer zelfvertrouwen gegeven. Daarbij heb ik mijn computer en zijn mogelijkheden beter leren kennen. In mijn huidige baan is er nog niet veel verandering, wellicht betreft mijn volgende baan wel, of in de opstart van mijn eigen bedrijf.

Barbara Heijnen
profile-pic

Ik sta meer stil bij de kleuren die ik gebruik en wat de reden hiervan is.

Ik ben interieurontwerpster en merk altijd dat ik veel te maken heb met kleur. Vaak wordt er een kleur toegepast zonder dat er goed over nagedacht wordt of dat het al de huisstijl is van een bepaald bedrijf/stichting. Om beter te kunnen ontwerpen, wilde ik graag meer leren over kleur.

Ik ontwerp nog zoals ik altijd al deed, alleen sta ik nu meer stil bij de kleuren die ik gebruik en wat de reden hiervan is.

Workshops en opleidingen volgen zijn altijd goed vindt ik, bijleren en dingen uitzoeken. Wel vond de investering aan de hoge kant, vooral om het privé te volgen. De studiebelasting was prima te doen. De docent heeft veel kennis van het vak, veel van te leren.

Rianka Nijboer , interieurontwerpster
profile-pic

Het is leuk en leerzaam!

Een leuke en leerzame opleiding en een onbelicht onderwerp waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Ik heb veel over kleuren geleerd.

Rutger , GRafisch ontwerper
profile-pic

Ik ga nu systematischer te werk

Ik heb de opleiding kleuradvies gedaan omdat ik een basis interesse heb en ik wilde meer basiskennis verwerven. Ik ga nu systematischer te werk met een kleursysteem. Zoek naar harmonie en spanning (contrasten) en luister en vertaal de wens van de 'opdrachtgever' makkelijker. Het meest waardevolle vind ik de bijeenkomsten waar het huiswerk besproken wordt en dat daar onderling ervaringen uitgewisseld worden. Zeker de investering in tijd en geld waard. Ik vond de opdrachten prima te doen. Het is een prettige 'afleiding' naast mijn veelal bureau-denk-werk.

De docent heeft zeer veel kennis en ervaring. Hij is benaderbaar en draagt kennis graag over.

Bart Jonker
profile-pic

De kleuropleiding heeft de verdieping gebracht die ik zocht!

Ook voor de toekomst is kleur en de verandering van kleur essentieel. Bij de Nederlandse Kleurenschool heb ik geleerd anders naar kleur te kijken en met kleur om te gaan. Het heeft me de verdieping gebracht die ik zocht.

Barbara Loves (Focus at home)

Opleiding

Kleurvormgeving

Klassicaal

1699

incl. BTW

 • 11 Docentcontactmomenten 
 • Lesmoment op donderdagmiddag
 • Exclusief toegang tot de ELO tot 3 maanden na afronding.
 • Netwerken en samen leren
 • Uitgebreide begeleiding
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • Gratis het E-book Kleurharmonie
 • Inclusief lesmateriaal
 • kortingsvoucher voor RAL en NCS designtools

Met vrijstelling

999

incl. BTW

 • vrijstelling 4 contactmomenten op vertoon van diploma kleurkunde/kleuradvies aan St. BNK
 • Lesmoment op donderdagmiddag
 • Exclusief toegang tot de ELO tot 3 maanden na afronding.
 • Netwerken en samen leren
 • Toegang tot de Private Facebookgroep Kleurenschool
 • Gratis het E-book Kleurharmonie
 • Inclusief lesmateriaal
 • kortingsvoucher voor RAL en NCS designtools

Data contact momenten

najaar 2023

7 september

14 september

21 september

28 september

6 oktober 

12 oktober

2 november

9 november

16 november

23 november

30 november

Step3

Lorem ipsum dolor sit amet, duius consectetur adipisicing elitis.

Latest Articles