Kleursystemen variëren van een eenvoudig kleurenwiel tot geavanceerd driedimensionaal systeem

De kleurencirkel, of kleurenwiel is het eenvoudigste model van alle kleursystemen: de kleuren worden gesorteerd basis van de kleuren van het spectrum. Rood aan de ene kant van het spectrum en violet aan de andere kant van het spectrum. De twee uiteinden van het zichtbare gebied ontmoeten elkaar weer. Licht en donker wordt echter niet in het spectrum weergeven.  De enorme verscheidenheid aan kleuren kan echter alleen in een driedimensionaal model worden weergeven. Meer dan zeventig van dergelijke modellen/systemen zijn tegenwoordig bekend.

Het zonlicht dat in de menselijke waarneming als wit wordt ervaren bestaat eigenlijk uit vele individuele kleuren. Deze worden zichtbaar wanneer het licht gebroken wordt in bijvoorbeeld een prisma, dat het witte licht omzet in zijn spectrale kleuren: ze gaan van rood naar oranje, geel, groen en blauw naar de violet. Naast rood en paars, zijn er ook onzichtbare lichtgolven: infrarood en ultraviolet.

Wanneer men de de kleuren van dit het spectrum verft op basis van hun gelijkenis worden de kleuren meestal in een doorlopend kleurenwiel geplaatst . De twee uiteinden van de spectrum – rood en violet – lijken op elkaar en liggen dus naast elkaar. De reden dat de kleurtonentonen altijd op deze manier zijn gerangschikt, heeft de werking van de drie soorten lichtreceptoren in ons netvlies als oorzaak en de manier waarop deze verschillende kleuren registreren.  

Maar een kleurencirkel is niet genoeg om ordening te brengen in de enorme variëteit van alle kleuren, omdat alleen de hoog verzadigde kleurtonen erin voor komen. Zo ontbreken bijvoorbeeld bruine of pastelkleuren.

Deze kleurnuances, die in licht of donker verschillen, kunnen kan worden bereikt door de wit en zwart toe te voegen. Hierdoor ontstaat een veel complexer systeem. Zo’n systematische ordening van kleuren op basis van hun gelijkenis wordt ook wel een kleurensysteem genoemd.

Een kleurordeningsysteem og kleurensysteem biedt meer mogelijkheden voor de kleurvoorschijver. Het biedt de mogelijkheid om een veel verfijnder kleurpallet samen te stellen.  Bekende kleursystemen zijn het NCS systeem en het RAL designsysteem.

Wil je meer weten over het toepassen van kleuren middels kleursystemen, kijk dan eens op kleurenschool.nl naar onze workshops en opleidingen.

Kleurenwokshops

Untitled_3
Untitled_2
Belang van gedegen kleurkennis
Lichtheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!