fbpx

23 september 2018

Welke kleuren het beste bij elkaar passen

Harmonie

0  comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke kleuren het beste bij elkaar passen

Heb je het ook gezien? Die aflevering van Marianne van Vtwonen waarbij Twitter los ging? “Twitter valt over bijzondere kleurkeuze Vtwonen” en de tweets: “Hebben ze er al eens over nagedacht om er een ‘hoe-is-het-nu-met’ seizoen aan vast te plakken?

 #vtwonen” en  “Nieuw programma ; “help Marianne is mijn stylist #vtwonen”  

Natuurlijk moet je als tv-stylist goed weten wat je doet. Je moet weten of kleuren goed bij elkaar passen. Dat legt Marianne vol overtuiging uit. Op de website van Vtwonen kijkt styliste Marianne terug op de uitzending. Intrigerend is hoe ze verwoordt dat roze en bruin voor balans zorgt. 

Ik vraag me af: Is dat zo? Passen deze kleuren bij elkaar en waarom? Zorgen ze echt voor balans?
Welke kleuren bij elkaar passen en welke niet, is essentieel om te weten voor elke kleurgever. Nog belangrijker is of er een balans is in je kleurplan. 

Wat is balans? Balans heeft te maken met harmonie. Evenwicht. 

Als balans hetzelfde is als harmonie en evenwicht, dan kun je je afvragen of een een combinatie van roze en bruine kleur voor balans zorgt. Er is in ieder geval geen sprake van harmonie, want de kleuren bevinden zich in nagenoeg eenzelfde kleurtoon. En ja, ton sur ton kan nooit harmonisch zijn. 

Maar harmonie, daar hebben we allemaal behoefte aan.

About the author 

Mark

Mark Kotterink is voorzitter en directie/docent van de Nederlandse Kleurenschool. Een gedreven persoon met visie, passie voor ondernemen en kleur. Zijn vakgebied beslaat kleurmeting, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurontwerp. Het ontwikkelen van kleuropleidingen voor het MBO en HBO is een van dagelijkse werkzaamheden, zoals het keuzedeel kleurvormgeving. Hij is lid van diverse internationale kleurenorganisaties zoals het International Colour Association, en o.a. lid van de Study Group on Color Education (CE) van het AIC. Daarnaast is hij o.a. bestuurslid van de beroepsorganisatie van Nederlandse Kleurdeskundigen.

You may also like

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Kleuren combineren met NCS

Kleuren combineren met NCS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang de 5 misverstanden over kleur