De laatste jaren zijn de kleurenlezers, zoals de NCS Colour Pin en de Color Catch Nano (RAL), erg intrek. Handige kleurenmetertjes die meteen enkele klik de juiste kleur geven van wat je wilt meten. En dat voor een zeer schappelijke prijs van rond de € 100,00. Nog nooit zijn kleurmeters zo goedkoop geweest. 

Het mooie van de kleurenlezers is dat je met een enkele klik de dichtstbijzijnde kleur uit de kleurenwaaier krijgt, die in de bibliotheek is. Met daarbij zelfs de RGB-, de CMYK- en Lab- waarden. Handig voor elke ontwerper. Maar er is wel een addertje onder het gras. En dat heeft met de nauwkeurigheid te maken. Ik zal het je uitleggen. 

Er zijn twee soorten nauwkeurigheden: 1. de nauwkeurigheid of de meter  de dichtstbijzijnde kleur geeft. 2. de waarnemingshoek. Deze beide gegevens worden weergegeven op de specsheet. De specsheet van de NCS Colour Pin geeft een nauwkeurigheid van “99%+ match on NCS fan decks” en is gebaseerd op de 2 graden waarnemingshoek. Terwijl de specsheet van de Datacolor Reader een nauwkeurigheid aangeeft van “greater than 90%” en gebaseerd is op de 10 graden waarnemingshoek. 

Oke, dus twee verschillende soorten “match”, een match op kleurenwaaier en match groter dan 90% ColorReader). Als je dus 100 keer een kleur meet op de NCS kleurenwaaier geeft de Colour Pin 99 keer de juiste kleur aan. Maar wat doet de kleurenlezer op een muur, of gordijn, of bankstel wat je wilt meten? Een bankstel is geen NCSkleurenwaaier.

DataColor geeft haar nauwkeurigheid met meer dan 90% van de metingen een goede match te vinden. Zij geeft niet aan dat dit op een kleurenwaaier is.

Dan de waarnemershoek. Binnen de colormetrie is de waarnemershoek gestandaardiseerd, we kennen de 2 graden waarnemershoek en de 10 graden waarnemershoek. Kort gezegd bij een 10 graden waarnemershoek zie je een groter oppervlakte. Hoe groter de waarnemershoek hoe nauwkeuriger het meetresultaat.

Maar dan nog wat anders. Misschien wel veel belangrijker. We kunnen als mensen gemiddeld ongeveer 10 miljoen kleurnuances waarnemen. Het NCS Systeem heeft in haar systeem 1950 kleuren gedefinieerd. We vinden dat een groot aantal kleuren, maar dat is slechts 0.02% van het aantal nuances wat we kunnen waarnemen. Dit houdt in dat er een aanzienlijke kans is, dat er best wel een groot zichtbaar kleurverschil is tussen de gemeten kleur van bijvoorbeeld een bankstel en de dichtstbijzijnde kleur, 
die de Color Pin  aangeeft uit de kleurenwaaier. Hoe meer kleuren in de bibliotheek, hoe nauwkeuriger de meting wordt. 

Dus de nauwkeurigheid is afhankelijk van de kleurbibliotheken die geladen zijn in de kleurenlezer. Heb je dus alleen de NCS kleuren in je bibliotheek, wat het geval is bij de NCS Colour Pin, of alleen RAL, zoals bij de Color Catch Nano, dan wordt je behoorlijk beperkt. Maar er zijn ook kleurenlezers, zoals de ColorReader van Datacolor , waarbij de kleuren van NCS, RAL Design, RAL Classic en RAL Effect in de bibliotheek staan. In totaal meer dan 4000 kleuren. Dat is al een verdubbeling van alleen NCS of alleen RAL.

Een kleurenlezer met NCS én alle RAL kleuren is dus nauwkeuriger met het vinden van de dichtstbijzijnde kleur.

Kleurenwokshops

De rol van staafjes en kegeltjes bij Kleurperceptie
Richtlijnen voor toepassing van Delta E-Tolerantienormen – kleurverschilnormen
Belang van gedegen kleurkennis
Lichtheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!