fbpx

29 september 2018

Hoe maak je een kleurharmonie?

Harmonie

0  comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe maak je een kleurharmonie?

Bij het combineren van kleuren heb je enorm veel mogelijkheden. De mens kan gemiddeld zo’n 10 miljoen kleuren waarnemen. Dus reken maar eens uit hoeveel kleurcombinaties je kunt maken.

Op internet vind je veel informatie over het maken van een kleurharmonie.

De meest gevonden theorie is de complementaire kleur in de kleurencirkel, of de “split complementair”. Daarbij heb je een kleurencirkel nodig.
Wat is een kleurencirkel? De kleurencirkel geeft het verband aan tussen de chromatische kleuren. 

Afhankelijk van het uitgangspunt dat we nemen kunnen we verschillende kleurencirkels maken. We kunnen uitgaan van dekkende kleuren, van transparante kleuren, van lichtkleuren. Maar ook van natuurfenomenen, zoals bij de kleurencirkel van Goethe. Een vijfde wijze om een kleurencirkel te maken is op basis van de fysische elementaire kleuren.

Je ziet het al. Veel kleurencirkels en voor welke geldt dan de regel van complementaire kleuren?
Een andere regel is de regel voor het combineren van kleuren is de regel van de similariteit. Deze regel is wat minder bekend. Maar kleuren waar gelijkheid in is ervaren we als passend bij elkaar. Deze gelijkheid kan bijvoorbeeld nuance zijn, of gelijkheid van lichtheid, verzadiging of witaandeel. Interessant worden de harmonische kleurcombinaties waarbij je ook de similariteitsregels kan toepassen.

Waar vind je deze regels zou je denken dan? Er is maar een plaats waar we de optimale harmonie vinden: In de natuur. Dus de natuur in en kijken wat er nu eigenlijk gebeurt!

About the author 

Mark

Mark Kotterink is voorzitter en directie/docent van de Nederlandse Kleurenschool. Een gedreven persoon met visie, passie voor ondernemen en kleur. Zijn vakgebied beslaat kleurmeting, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurontwerp. Het ontwikkelen van kleuropleidingen voor het MBO en HBO is een van dagelijkse werkzaamheden, zoals het keuzedeel kleurvormgeving. Hij is lid van diverse internationale kleurenorganisaties zoals het International Colour Association, en o.a. lid van de Study Group on Color Education (CE) van het AIC. Daarnaast is hij o.a. bestuurslid van de beroepsorganisatie van Nederlandse Kleurdeskundigen.

You may also like

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Kleuren combineren met NCS

Kleuren combineren met NCS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang de 5 misverstanden over kleur