Bij het combineren van kleuren heb je enorm veel mogelijkheden. De mens kan gemiddeld zo’n 10 miljoen kleuren waarnemen. Dus reken maar eens uit hoeveel kleurcombinaties je kunt maken.

Op internet vind je veel informatie over het maken van een kleurharmonie.

De meest gevonden theorie is de complementaire kleur in de kleurencirkel, of de “split complementair”. Daarbij heb je een kleurencirkel nodig.
Wat is een kleurencirkel? De kleurencirkel geeft het verband aan tussen de chromatische kleuren. 

Afhankelijk van het uitgangspunt dat we nemen kunnen we verschillende kleurencirkels maken. We kunnen uitgaan van dekkende kleuren, van transparante kleuren, van lichtkleuren. Maar ook van natuurfenomenen, zoals bij de kleurencirkel van Goethe. Een vijfde wijze om een kleurencirkel te maken is op basis van de fysische elementaire kleuren.

Je ziet het al. Veel kleurencirkels en voor welke geldt dan de regel van complementaire kleuren?
Een andere regel is de regel voor het combineren van kleuren is de regel van de similariteit. Deze regel is wat minder bekend. Maar kleuren waar gelijkheid in is ervaren we als passend bij elkaar. Deze gelijkheid kan bijvoorbeeld nuance zijn, of gelijkheid van lichtheid, verzadiging of witaandeel. Interessant worden de harmonische kleurcombinaties waarbij je ook de similariteitsregels kan toepassen.

Waar vind je deze regels zou je denken dan? Er is maar een plaats waar we de optimale harmonie vinden: In de natuur. Dus de natuur in en kijken wat er nu eigenlijk gebeurt!

auteur avatar
Mark Kotterink Directie/kleurexpert

Kleurenworkshops

ONLINE Kleurtraining Kleurpsychologie en Kleursymboliek: De Kracht van Kleur Begrijpen en Toepassen.
Workshop Toegepaste kleurkunde in gezondheidszorg
Cursus Toegepaste Kleurtechniek
ONLINE RAL Kleurtraining, efficiënt werken met RAL – NIEUW!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!

Geoptimaliseerd door Optimole