fbpx

7 oktober 2018

Even iets persoonlijks!

Algemeen

0  comments

Zelf werk ik al meer al bijna 25 jaar als kleurexpert. Ik ben opgegroeid in een gezin waar het thema kleur centraal stond. Je begrijpt dat ik dan soms wat anders naar zaken kijk dan de meeste mensen, en ik kijk soms ook wat filosofisch naar bepaalde ontwikkelingen.

 

Een van de dingen die mij opvalt is dat als ik de woonmagazines bekijk, grijs en wit steeds weer naar voren komen. Veelal wordt dan gezegd “we kiezen voor een neutrale basis en de kleur komt van de accessoires”.

Maar wat mij fascineert is hoe kleur verschijnt in de natuur en hoe wij mensen dit vertalen. Bij het versterven van de natuur in het najaar en de winter, zie je dat de kleur uit de natuur trekt en de kleuren grijs, wit en zwart meer naar voren komen. In de natuur staan deze kleuren ook in  verband met het sterfproces. Natuurlijk zijn er bijvoorbeeld ook dieren die grijs zijn of zwart, maar dit is dan hun schutkleur. Maar een blad dat van de boom valt, wordt grijs en dan zwart.

En nu komt het dan. Als deze kleuren in de natuur zo verbonden zijn met de dood en het sterfproces, waarom omringen wij ons dan met deze kleuren? Waarom maken we onze huiskamers grijs, en gebouwen grijs en zwart?

In de lente begint het leven zeggen we, en de hele natuur wordt kleurrijk. Maar bij het kiezen van kleur voor woningen en gebouwen gaan we liever voor “dode kleuren”. Zijn we dan bang voor kleur? Of zijn we bang voor leven en kleurrijk leven? Of durven we niet zo goed omdat we kennis tekortkomen?

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie. Op onze Facebookpagina kun je reageren!

About the author 

Mark

Mark Kotterink is voorzitter en directie/docent van de Nederlandse Kleurenschool. Een gedreven persoon met visie, passie voor ondernemen en kleur. Zijn vakgebied beslaat kleurmeting, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurontwerp. Het ontwikkelen van kleuropleidingen voor het MBO en HBO is een van dagelijkse werkzaamheden, zoals het keuzedeel kleurvormgeving. Hij is lid van diverse internationale kleurenorganisaties zoals het International Colour Association, en o.a. lid van de Study Group on Color Education (CE) van het AIC. Daarnaast is hij o.a. bestuurslid van de beroepsorganisatie van Nederlandse Kleurdeskundigen.

You may also like

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Kleuren combineren met NCS

Kleuren combineren met NCS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang de 5 misverstanden over kleur