Alles kan. Heb je die uitspraak wel eens gehoord? Daarmee wordt dan bedoeld dat je alle kleuren kunt combineren. In “5 misverstanden over kleur” heb je daarover al kunnen lezen. 

Natuurlijk kun je alle kleuren combineren. De vraag is alleen of het mooi is…

Waar het bij kleurgeven om gaat is dat je bedenkt dat mensen altijd op zoek zijn naar balans, naar harmonie. Is die er niet, dan voelen we ons onaangenaam en ongemakkelijk. Daarin hebben kleurgevers een grote verantwoordelijkheid. 

Helaas worden er veel kleurplannen gemaakt waarin de harmonie (zowel kleurharmonie, als harmonie in kleurgebruik en functionaliteit) ontbreekt.

Ontbreken van harmonie staat gelijk aan een negatieve beïnvloeding van het welzijn.

Ons lichaam vraagt altijd naar naar balans. Dit kunnen we zien aan het fysiologisch proces. Als we een kleur zien, dan maken de hersenen een complementair lichtbeeld aan. Als je beseft hoe dit fysiologisch proces werkt en er rekening mee houdt, zul je niet zo snel een disharmonie gaan voorstellen.

Alles kan? Tja… Als je je verantwoordelijkheid als kleurgever beseft en je het welbevinden van de klant voor ogen hebt, dan weet je het zeker: niet alles kan!

Kleurenwokshops

De rol van staafjes en kegeltjes bij Kleurperceptie
Richtlijnen voor toepassing van Delta E-Tolerantienormen – kleurverschilnormen
Belang van gedegen kleurkennis
Lichtheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!