fbpx

5 oktober 2018

Alles kan

Harmonie

0  comments

Alles kan. Heb je die uitspraak wel eens gehoord? Daarmee wordt dan bedoeld dat je alle kleuren kunt combineren. In “5 misverstanden over kleur” heb je daarover al kunnen lezen. 

Natuurlijk kun je alle kleuren combineren. De vraag is alleen of het mooi is…

Waar het bij kleurgeven om gaat is dat je bedenkt dat mensen altijd op zoek zijn naar balans, naar harmonie. Is die er niet, dan voelen we ons onaangenaam en ongemakkelijk. Daarin hebben kleurgevers een grote verantwoordelijkheid. 

Helaas worden er veel kleurplannen gemaakt waarin de harmonie (zowel kleurharmonie, als harmonie in kleurgebruik en functionaliteit) ontbreekt.

Ontbreken van harmonie staat gelijk aan een negatieve beïnvloeding van het welzijn.

Ons lichaam vraagt altijd naar naar balans. Dit kunnen we zien aan het fysiologisch proces. Als we een kleur zien, dan maken de hersenen een complementair lichtbeeld aan. Als je beseft hoe dit fysiologisch proces werkt en er rekening mee houdt, zul je niet zo snel een disharmonie gaan voorstellen.

Alles kan? Tja… Als je je verantwoordelijkheid als kleurgever beseft en je het welbevinden van de klant voor ogen hebt, dan weet je het zeker: niet alles kan!

About the author 

Mark

Mark Kotterink is voorzitter en directie/docent van de Nederlandse Kleurenschool. Een gedreven persoon met visie, passie voor ondernemen en kleur. Zijn vakgebied beslaat kleurmeting, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurontwerp. Het ontwikkelen van kleuropleidingen voor het MBO en HBO is een van dagelijkse werkzaamheden, zoals het keuzedeel kleurvormgeving. Hij is lid van diverse internationale kleurenorganisaties zoals het International Colour Association, en o.a. lid van de Study Group on Color Education (CE) van het AIC. Daarnaast is hij o.a. bestuurslid van de beroepsorganisatie van Nederlandse Kleurdeskundigen.

You may also like

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Kleuren combineren met NCS

Kleuren combineren met NCS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang de 5 misverstanden over kleur