Onlangs las ik een boek waar de NCS code werd uitgelegd. Op twee verschillende pagina’s werd de NCS code uitgelegd. Op de ene pagina was het  2090-Y90R en de andere S 5050-B90G. Ik zal je uitleggen waarom deze kleuren niet kunnen bestaan.

Tijdens mijn workshops zeg ik soms wel dat kleur wiskunde is. Hier even een voorbeeldje van.

In een eerdere post, waarin ik uitlegde dat een kleur geen 00 (dus 0%) als zwartaandeel kan hebben, heb ik ook geschreven dat NCS uitgaat van het feit dat een kleur altijd zwart, wit en verzadiging in het kleurbeeld heeft.

Wiskundig beschreven: kleurbeeld = zwart + wit + verzadiging.

Het wit aandeel wordt niet beschreven in de NCS kleurnotatie, omdat je die kan afleiden.

De verzadiging is het aandeel kleur van de kleurtoon (Y50R of Y60R bijvoorbeeld). Deze drie begrippen vormen samen het kleurbeeld, wat je op 100% kan stellen. Immers NCS rekent het zwartaandeel, verzadiging en wit aandeel op een schaal van 0 tot 100.

Als we het kleurbeeld op 100% zetten, dan kunnen we eenvoudig zien door de formule in te vullen dat een kleur zoals 5050-B90G niet bestaat: 50 zwartaandeel + 50 verzadigingsaandeel + x witaandeel > 100. Waarbij x > 0 moet zijn? Waarom? Elk kleurbeeld heeft ook wit in zich zegt NCS. Dus binnen het NCS zal je nooit een kleur tegen komen waar de som van het zwartaandeel en de verzadiging groter is dan 100.

Dus als u leest 5060-Y30R of zoiets: dan weet u nu genoeg!

auteur avatar
Mark Kotterink Directie/kleurexpert

Kleurenworkshops

ONLINE Kleurtraining Kleurpsychologie en Kleursymboliek: De Kracht van Kleur Begrijpen en Toepassen.
Workshop Toegepaste kleurkunde in gezondheidszorg
Cursus Toegepaste Kleurtechniek
ONLINE RAL Kleurtraining, efficiënt werken met RAL – NIEUW!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!!

Geoptimaliseerd door Optimole