STAP-Budget

De STAP-budget subsidieregeling is een nieuwe regeling van de overheid waarmee zowel werkzoekenden als reeds werkende burgers een subsidie kunnen krijgen voor het volgen van trainingen, cursussen en opleidingen. Deze subsidie bedraagt jaarlijks maximaal €1.000 per persoon, inclusief btw.

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie, een subsidie  die speciaal bedoeld is voor mensen die een training, opleiding of cursus willen volgen. Het doel van deze subsidie is hierbij om zowel werkenden als werkzoekenden meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

STAP-budget ter vervanging fiscale aftrek scholingskosten

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal niet meer aftrekbaar. Hiervoor is per 1 maart 2022 het STAP Budget in de plaats gekomen. De voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget staan toegelicht op onze speciale pagina Voorwaarden STAP .

STAP-budget voor iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Of je nu aan het werk bent of nog op zoek bent naar een baan, het STAP-budget geeft je de mogelijkheid om een scholing te volgen die bij je past Het type dienstverband waarin je verkeert niet van belang. Zowel medewerkers in loondienst, zzp’ers, mensen met een eigen onderneming als werkzoekenden hebben namelijk recht op deze subsidie voor hun (om)scholing. De basisvoorwaarde is dat je ouder bent dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Er wordt ook gekeken of iemand niet al recht heeft op andere publieke financiering van onderwijs, zoals studiefinanciering.


Welke soort trainingen en opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Je kunt zowel kiezen voor een vakopleiding als een training omtrent persoonlijke ontwikkeling, en ook een mbo-, hbo- of wo-programma behoren tot de mogelijkheden. Bij de Nederlandse Kleuren School zijn op dit moment de opleidingen kleuradvies en Kleurvormgeving met het STAP Budget te volgen.

In deze video legt het UWV de voorwaarden uit voor het aanvragen van STAP-budget.