fbpx

22 november 2018

Waarom NCS kleuren zoals 0020-Y30R of 0050-B30G niet bestaan

Algemeen

0  comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom NCS kleuren zoals 0020-Y30R of 0050-B30G niet bestaan

Je komt het veel tegen op het internet. Veel websites bieden de NCS kleuren als RGB plaatje aan zodat je een beeld bij de kleur kan krijgen. In de grote ijver van de verfaanbieders en andere kleuraanbieders wordt er maar wat gedaan. Zo zie je veelvuldig NCS kleuren die beginnen met 00 en dan de rest van de code.

Het NCS systeem is vanaf de jaren 1930 tot 1980 ontwikkeld. In 1979 werd de eerste NCS atlas gepubliceerd met een selectie van 1412 kleuren. In 1984 werden nog eens 118 kleuren toegevoegd. Dit noemde men de eerste editie.

De kleurnotatie van deze kleuren begint zonder S en de zeer lichte kleuren (pastelkleuren) starten met 00 (kleuren zonder zwart) met daarna het aandeel verzadiging en vervolgens de kleurtoon.

In 1995 moest het systeem worden herzien om te voldoen aan de milieueisen van de EU met betrekking tot de loodhoudende pigmenten. Veel kleuren veranderden omdat andere pigmenten gebruikt moesten worden. Bij het lanceren van de tweede editie is daarom de eerste editie kleuren geheel te komen vervallen. De kleuren van de tweede editie beginnen altijd met de S, van “standaard NCS kleur”.

Het is dan ook wonderlijk dat deze kleuren, die niet meer ondersteunt worden door NCS, nog steeds op websites verschijnen.

Maar dan die 00. Hoe zit dat dan? Bij de herziening is men uitgegaan van het uitgangspunt dat een kleur ALTIJD een aandeel zwart, een aandeel wit, én verzadiging heeft. Door een kleurnotatie te beginnen met 00 wordt dus aangegeven dat er geen zwart in de kleur zit. NCS kleuren van de tweede editie hebben dus altijd een aandeel zwart in zich.  Daarom bestaat bijvoorbeeld de kleur 0020-Y30R of 0050-B30G niet.

Vervelende voor u als kleurgever is dat de verfmachines nog alle eerste editie kleuren in het systeem hebben staan. Let er dus op een 1010-Y20R is een andere kleur als een S 1010-Y20R!

About the author 

Mark

Mark Kotterink is voorzitter en directie/docent van de Nederlandse Kleurenschool. Een gedreven persoon met visie, passie voor ondernemen en kleur. Zijn vakgebied beslaat kleurmeting, kleurcommunicatie, kleurtechniek en kleurontwerp. Het ontwikkelen van kleuropleidingen voor het MBO en HBO is een van dagelijkse werkzaamheden, zoals het keuzedeel kleurvormgeving. Hij is lid van diverse internationale kleurenorganisaties zoals het International Colour Association, en o.a. lid van de Study Group on Color Education (CE) van het AIC. Daarnaast is hij o.a. bestuurslid van de beroepsorganisatie van Nederlandse Kleurdeskundigen.

You may also like

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Groene huis van Ineke te fel volgens rechter

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Het groene huis van Ineke in Den Helder

Kleuren combineren met NCS

Kleuren combineren met NCS
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang de 5 misverstanden over kleur